Dag Harlingen, hallo Franeker! De 9e etappe.

 Hallo lieve lezer!


Het was nog donker en heel vroeg op maandagmorgen de 28e september toen ik in de auto stapte op weg naar Franeker voor de 9e etappe van het Elfstedenpad.

Eigenlijk had ik gehoopt, dat ik de zon heel mooi zag opkomen en dan hiervan op de Afsluitdijk een foto kon maken. Helaas, het was grijs, grauw en mistig! Niks geen mooie  zonsopkomst.

Na een klein oponthoud op de dijk kwam ik even na 8 uur aan in Franeker waar dochterlief al op mij stond te wachten. Op een parkeerplaats lieten we één auto staan om met de andere verder te rijden naar Harlingen voor het begin van onze tocht.

Zo begonnen we om even voor half negen aan onze wandeling. De start was op de Waddenzeedijk bij het monument van de Stenen Man.


Zoals je ziet, grauw en grijs weer! In de haven lag de fontein van Harlingen: een walvis. Misschien waren we te vroeg, of misschien omdat het maandag was; maar de fontein was buiten werking. 

De fontein lijkt echt op een walvis. Behalve de fontein lagen er ook nog veel boten in de haven. Mooie oude zeilboten, vissersboten maar ook deze mooie replica



Aan het begin, of is het het einde, van de haven de vuurtoren. Het baken van Harlingen!



Na de vuurtoren verlieten we de kuststrook en gingen we de stad in. Harlingen is mooi en leuk, zelfs op maandagmorgen! Leuke oude straatjes en bruggetjes, bijzondere gevelstenen, leeuwen en zelfs kamelen in de stad!


In Harlingen hebben we onze 9e stempel gehaald.
Na Harlingen gingen we via Midlum richting Wijnaldum. De kerk weer in het midden van het dorp.


Wijnaldum is een klein terpdorp wat door de vondst van een mantelspeld uit de 7e eeuw na Chr. op de kaart gezet. De speld zou van een Friese koningin of prinses zijn geweest. Een mooi monument hiervan aan het eind van het dorp! 



Het gebied waar we nu doorheen lopen is verschrikkelijk saai. Hier is veel landbouw. Dus heel veel klei....


Lange saaie wegen en af en toe een boerderij. En het weer werkt ook niet mee; het blijft maar grauw en grijs met af en toe een beetje miezerig.

Dan gaan we onder de A31 door naar de andere kant van de snelweg. Van de snelweg hebben we totaal geen last. We rijden altijd over deze A31 wanneer we naar de kinderen in Friesland gaan. Dan rijden we dan onder een voetgangersbrug door, nu zagen we deze brug liggen maar het was geen onderdeel van onze etappe. 


Van Wijnaldum lopen we naar Herbaijum. Dit is weer een leuk oud dorpje met mooie doorkijkjes. 


Voor ons geen koffie of thee bij het Oant moarn café van Piet Paulusma: gesloten! 

Herbaijum is eigenlijk het einde van deze etappe. Het openbaar vervoer is hier wat minder geregeld daarom lopen we deze etappe wat extra kilometers door naar Franeker. Tenslotte staat daar weer een auto op ons te wachten!

We lopen het eerste gedeelte van de route door Franeker en treffen alweer bijzondere gevels en gebouwen.



Ons eindpunt is wandelknooppunt 65. We zijn dan nog een klein stukje van de parkeerplaats verwijderd. We pakken de auto en rijden dan terug naar Harlingen waar de andere auto geparkeerd staat.

We hebben deze dag weer 22 km gelopen en moeten nu nog “maar” 100 kilometer lopen en dan hebben we het Elfstedenpad volbracht.

Binnenkort gaan we weer verder en starten dan in Franeker, halen hier onze 10e stempel en dan op weg richting Dokkum! Leuk als je ons blijft volgen en een reactie achterlaat!

Een hele fijne week!

-x-

Reacties

  1. Mooie foto's van de stad en dorpjes op jullie route.
    Harlingen woon aan andere kant van afsluitdijk maar nog nooit geweest.
    Dus komt op todolijst.
    Jammer van het sombere weer met zon ziet zelfs een klei landschap er aantrekkelijk uit .
    Succes met de laatste etappes

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Onderweg naar Westerbork.

Een explosie van stempels! De 6e etappe.

Wildlife in Egmond!