We zijn in Dokkum! De 12e etappe



 Hallo lieve lezer!


Fijn dat je er weer bij bent om met ons mee te lopen.

Onze 12e etappe lopen we van Ferwert naar Dokkum. 

We hebben afgesproken op een parkeerplaats in Dokkum waar we één auto (gratis) parkeren en met de andere auto rijden we naar Ferwert. Het eindpunt van onze vorige etappe.

Nadat we de auto in Ferwert in de buurt van het verzorgingshuis hebben geparkeerd beginnen we aan deze etappe. 

Onderweg naar Friesland had ik al een prachtige zonsopkomst gezien en het was ook prachtig weer! Het was droog, de zon scheen alleen waaide het behoorlijk. Maar gelukkig hadden we de wind meestal in de rug.

Ferwert is een klein dorpje met leuke huisjes en natuurlijk ook weer een kerk.


Nadat we Ferwert achter ons hebben gelaten lopen we richting Hegebeintum. Dit dorp ligt op de hoogste terp van Friesland.


Als we de kerk voorbij zijn zien we de afgravingen en kan je zien hoe hoog de terp eigenlijk is.


Via paden lopen we verder. Af en toe moeten we een stukje langs de weg lopen om daarna weer een pad in te kunnen slaan waar we heerlijk verder lopen. Het is in elk geval niet druk. Misschien omdat het een doordeweekse dag is (donderdag 22 okt. 2020) of omdat in het noorden de herfstvakantie al voorbij is. 

Ondanks dat we maar zo’n 15 km. verder zijn is het landschap in deze etappe weer heel anders. Bij de vorige etappe liepen we in een landbouwgebied waar de boeren druk bezig waren op het land en de wegen en paden daardoor vol klei en prut lagen, nu is het een veeteelt-gebied en passeren we regelmatig de koeien en de schapen.


Van Hegebeintum lopen we via Harstastate, een groot landhuis wat hier vroeger heeft gestaan, verder richting Lichtaard. Ook hier maken we weer een rondje om de kerk en wanneer we het dorp verlaten treffen we aan beide zijden van de weg kunst van metaal aan. Aan de ene kant van de weg een gedicht in het Fries van Beinder Brolsma en aan de andere kant de levensboom.

Ook Lichtaard is een terpdorp met nu de Petruskerk. Deze kerk stamt nog uit de middeleeuwen. Uniek is de toren die deels bekleed is met planken....


En dan beginnen we aan een lang en wat saai stuk richting Dokkum. We lopen vele kilometers langs de Dokkumer Ee. 


Maar het is niet echt heel erg saai: er is genoeg te zien!  Herten met daarna het bordje ‘hertenvlees te koop’. 



Kunst.....

 


En bijzondere afmeerboeien...



En dan lopen we zomaar Dokkum binnen! Ook hier eerst weer een stuk over het industrieterrein maar dan komen we aan in de stad. Dokkum, onze 11e stad!!
Het geeft wel een heel speciaal gevoel! We hebben al 236 km gelopen en moeten nu nog het laatste stukje terug naar Leeuwarden.

Dokkum is leuk! Ook voor een stad is het hier ontzettend rustig in vergelijking in vergelijking met de steden in het westen van het land. We lopen een stuk over het bolwerk, zien de destilleerderij van Sonnema en kunst.....




Maar ook leuke doorkijkjes.....




Via een kleine omweg lopen we langs de VVV voor de 11e stempel op onze stempelkaart.




Daarna lopen we langs de fontein. Dit is de IJsfontein: een speelbal van de elementen en geen dag hetzelfde. De mate waarin de fontein ijslagen  vormt of niet, is afhankelijk van de zon, luchtvochtigheid, temperatuur, wind en neerslag. 


Tja, dan zijn we weer bij de auto, hebben we weer zo’n 17 km. in de benen en verlaten we Dokkum om weer terug te rijden naar Ferwert. 

Begin november lopen we de volgende etappes. Nog 3 te gaan en dan hebben we het hele. Elfstedenpad gelopen. Wat zal ik dan eens gaan lopen? Heb je leuke tips? Ik lees ze graag!

Leuk als je ons blijft volgen en we vinden het leuk als je een reactie achterlaat.
Voor nu wens ik je een hele mooie week,

-x-

Reacties

  1. Dames ook deze etappe zit er weer op, staat de Dokkumer Ee niet bekend als het zwaarste stuk van de “ echte “ Elfstedentocht? Dat hebben dan mooi inde pocket.
    Kon nu gelukkig de foto’s wel zien😊.
    Tot in november zou ik zeggen, duim voor niet te koud en guur weer.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Een explosie van stempels! De 6e etappe.

Onderweg naar Westerbork.

Wildlife in Egmond!