We zijn er bijna! De 14e etappe

Hallo lieve lezer!


Wat fijn dat je weer de moeite neemt om het verslag van onze 14e etappe van het Elfstedenpad te lezen!

Het is donderdag 5 november 2020 als ik weer bijtijds in de auto stap en richting Friesland rijd. We hebben afgesproken op een parkeerplaats in Oentsjerk. Ook vandaag komen we weer bijna gelijktijdig aan. We parkeren hier één auto en rijden met de ander door naar Damwoude. Het vertrekpunt voor vandaag.

Na het lopen van de 11e etappe  hadden we bedacht dat het wel slim zou zijn als reserveschoenen in de auto op het eindpunt staan. We hadden toen na afloop zulke verschrikkelijke prutschoenen.... Maar vandaag ging het niet helemaal goed: de schoenen bleven in de auto op het beginpunt.

Vol goede moed gingen we op weg vanuit Damwoude naar Oentsjerk. We waren nog geen kilometer onderweg en hadden toen al ons eerste prutpad te pakken. Het was echt verschrikkelijk! Regelmatig tot onze enkels in de blubber...


Als zo de rest van onze tocht zou verlopen dan.... 

We lopen al zigzaggend verder door het dorp. Af en toe lopen we dus echt door een woonwijk. Zo ook vandaag. En of deze bewoner vandaag of gisteren jarig was, dat weten we niet. Wel dat er een 30-er woont.



En zo lopen we weer langzaam het dorp uit. Onderweg naar Rinsumageast komen we dit aardige stulpje tegen maar vooral de boom trok mijn aandacht.



En ook Rinsumageast heeft weer een kerk. Dit keer gingen we niet om de kerk heen maar lieten we de kerk rechts liggen...


Van Rinsumageast lopen we over een pad door de weilanden. Het is er rustig en het weer is iets minder mooi dan afgelopen dinsdag. Minder zon en een beetje meer wind.


We lopen verder langs het Eeltjesmeer. Een voor mij compleet onbekend meer maar het was er wel weer heel erg mooi! 


Onze gesprekken gaan over van alles. Over het weer... wat treffen we het elke keer! We hebben nooit een etappe verzet omdat het weer te slecht was. We hebben één keer een bui gehad dat we konden schuilen en één keer midden in het weiland.... Over hoe “goed” we het doen.... we hebben wel eens staan twijfelen over de route maar zijn pas 1 keer verkeerd gelopen dat we een heel stuk terug moesten lopen.

We zijn inmiddels aangekomen bij weer een nieuw deel van Friesland:


We lopen weer over mooie wegen en ondertussen zijn onze schoenen ook wel weer wat opgedroogd.


Via de tuin van landgoed De Klinze komen we in Aldtsjerk. Op dit landgoed kan je proefslapen. Oftewel; bedden testen!  Ook hier In Aldtsjerk lopen we weer langs de kerk.


Na Aldtsjerk duiken we weer het bos in; Griekenland en Turkije. Vraag ons niet waarom het zo heet, want dat weten we niet. We hebben weinig kans om om ons heen te kijken! Er is veel regen gevallen de afgelopen dagen, slootjes zijn met zwaar werkmateriaal van het riet etc. ontdaan. Het is een baggerbende van hier tot.... Het lijkt meer op een prutrace of survivaltocht dan een wandeling. 

We komen aan in Oentsjerk en opnieuw komen we over een landgoed: Staniastate dit maal. Mooi, dat zeker! Tegenwoordig is het een horecagelegenheid maar ja... nu gesloten dus geen koffie, thee of wc.


Buiten het landgoed staat nog een houten beeld van een muze


Halverwege het dorp treffen we nog het bronzen beeld van Trynstje met haar zeven zonen. 


Het verhaal gaat, dat toen Trynsje stierf haar zonen elk een eigen boerderij kregen. De jongens boerden goed en elke boerderij groeide uit tot een dorp. De boerderij van Oene werd Oentsjerk.....

Dit is alweer het eindpunt van deze route. Nog een klein stukje en dan zijn we weer bij de auto die ons terugbrengt naar Damwoude.

Onze volgende etappe is alweer de laatste etappe van het Elfstedenpad. We lopen dan van Oentsjerk naar Leeuwarden voor de laatste stempel en ons Elfstedenkruisje!? De datum staat al ingepland dus wordt vervolgd!!

 Ik wens je weer een hele mooie week! 

-x-

Reacties

  1. Griekenland en Turkije bossen
    In de 19e eeuw heeft de adellijke familie Van Sminia deze bospercelen aangekocht met Griekse en Turkse staatsobligaties, vandaar deze vreemde benaming. Van oorsprong waren het eikenhakhoutbosjes.
    www.staniastate.nl › 2012/07PDF
    Oentsjerk en Aldtsjerk - Stania State
    Even opgezocht voor jullie😉😊

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Een explosie van stempels! De 6e etappe.

Onderweg naar Westerbork.

Wildlife in Egmond!