Yes!!! We did it!..... etappe nummer 15.

Hallo lieve lezer!


Wat fijn dat je weer de moeite neemt om het verslag van deze etappe van ons Elfsteden wandelpad te lezen. 



Om logistieke redenen hadden we onze wandelafspraak van donderdag verzet naar de zaterdag. Achteraf, gezien het weer, niet onze beste beslissing.....

De wekker ging bij mij dus weer vroeg en nog in het echte donker vertrok ik richting Friesland. Werd het de vorige keren al een beetje licht, dat was nu pas ver in Friesland het geval.

We hadden deze ochtend afgesproken bij de dochter in Sint Annaparochie en lieten ons door haar man (= mijn schoonzoon) naar Oentsjerk brengen om vandaar naar Leeuwarden te lopen. In Leeuwarden nemen we dan de bus terug naar Sint Annaparochie.

Onderweg naar Friesland had ik al heel wat regen gehad, maar ook aan het begin van onze start regende het. Niet héél hard, maar wel zo erg, dat onze regenjassen aan moesten. 

Tijdens het lopen van onze vorige etappe hadden we natuurlijk uitgebreid het weer besproken. We hadden het alle keren erg getroffen. Slechts één keer een flinke bui; toen konden we schuilen in een bushokje in Woudsend en ergens midden in het weiland zonder mogelijkheden om te schuilen. Maar vandaag hadden we wat het weer betreft echt pech! 



We beginnen onze tocht in Oentsjerk met een wandeling over het terrein van de Heeremastaete.Een mooi bosgebied, alleen jammer dat het zo nat is.... Het pad is niet zo blubberig als we wel eens eerder hebben gehad, maar we moeten goed opletten waar we lopen. Veel om ons heen kijken is er op dit stuk echt niet bij.


Na het bos volgt er weer een klinkerweg en een asfaltweg. Het regent nog steeds. Niet hard, maar wel hard genoeg om nat te worden.


We zijn inmiddels in Gytsjerk aangekomen. Het dorpje waar Doutzen Kroes is geboren. Hier staan weer hele aardige huisjes.


Na Gytsjerk lopen we pal tegen de wind in. Gelukkig is er nog een beetje bescherming van de bossages. En dan zien we ineens een bordje staan:


Nog maar 1 kilometer naar de beroemde tegeltjesbrug of het Elfstedenmonument.  Deze brug vormt een erehaag voor de schaatsers van de Elfstedentocht. Één van de tegeltjes is van W.A. Van Buren, de schuilnaam van koning Willem Alexander. Hij nam deel aan de Elfstedentocht van 1986.  Dàt tegeltje hebben we niet bewust gezien maar het was wel heel bijzonder!



Na de brug lopen we weer rustig verder. Het lijkt erop dat het eindelijk droog is geworden. Maar nog steeds is het grauw en grijs. We komen aan bij Miedum.

We hebben het idee dat dit een gehucht is van enkel een begraafplaats met een toren. Meer zien we er niet.



We komen steeds meer in de buurt van Leeuwarden, want ons “baken” van het begin van deze tocht is weer duidelijker waarneembaar.  De Achmea-toren.



Van Miedum lopen we naar Lekkum en lopen we weer langs de Dokkumer Ee.




En dan door Snakkerburen... nog steeds zijn we niet in Leeuwarden....






Dan gaan we het bruggetje van de Bonkevaart over en zijn we eindelijk in Leeuwarden! De tocht van de schaatsers eindigt op het water van deze Bonkevaart, maar wij moeten nog wat kilometers verder.





Het water volgend komen we steeds meer in de oude stad terecht.  We passeren een bijzonder monument



Via de scheve Oldenhove toren lopen we naar de Achmea-toren.  Hier zijn we destijds ook gestart en daarom is dit voor ons het eindpunt van het Elfstedenpad: de cirkel is weer rond.



In de Achmea-toren  bevindt zich o.a. de VVV waar we laatste stempel halen.



Ook hebben we hier de mogelijkheid om een Elfstedenkruisje aan te schaffen. Dat hebben we toch wel verdiend!



Na het lopen van deze tocht kreeg ik een Frysk Paspoart van dochter en schoonzoon. Erg leuk!

Tja, en dan hebben we ineens alle 15 etappes gehad, 283 kilometer door Friesland gelopen. Toch weer andere weggetjes en paadjes dan de fietstocht en natuurlijk heel anders dan de echte Elfstedentocht van de schaatsers. 

Ook al zal de tocht der tochten deze winter niet worden geschaatst, wij hebben deze tocht in 2020 gelopen!


En nu.... December neem ik een maandje rust voor het lopen van een Streekpad of een Lange afstandswandeling maar in januari wil ik wel weer op pad; het Westerborkpad staat op de planning.

In december wil ik een tocht in de buurt gaan lopen; dus blijf mij volgen! Maar blijf vooral gezond!

Tot gauw!

-x- 

Reacties

  1. Dat was zeker jammer dat jullie donderdag niet konden lopen, weer was toen veel beter.
    Maar verder knappe prestatie dames en dank dat we “ mee mochten lopen” , voor de foto’s van al die dorpjes en gehuchten met de meest bijzondere namen, de fries klei , modder , bossen , kerken en alle fonteinen.
    283 km is niet niks .
    Veel wandel plezier nog en blijf jullie zeker volgen.
    X Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk hoor dat kruisje en paspoort, hebben jullie inderdaad dubbel en dwars verdiend

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Een explosie van stempels! De 6e etappe.

Onderweg naar Westerbork.

Wildlife in Egmond!