Pettense Putten met Zand en Bosch

 Hallo lieve lezers!


Vandaag liep ik mee met de facebook groep "happy hikes nh" van Marjon Aker. Haar wandelingen zijn op de eerste en derde zondag van de maand met een verzamelpunt ergens in Noord-Holland. Vandaag was het verzamelpunt in Petten.


We begonnen op Plein 45. Daar kregen we te horen dat dit inmiddels het vierde dorp Petten is. Twee eerdere dorpen waren verdwenen in zee en het derde dorp is tijdens de Tweede Wereldoorlog op last van de Duitse Wehrmacht afgebroken wegens de aanleg van de Atlantikwall. Na de oorlog werd een heel nieuw dorp gebouwd. Door dit verhaal kijk ik toch wel met heel andere ogen naar Petten,




We verlaten het dorp, klimmen over hekjes, lopen over een grasdijk, steken wat wegen over en komen dan op de Oude Schoorlse Zeedijk.  Een mooi stukje natuurgebied wat mij erg aan de dijken in Friesland deed denken waar ik tijdens het Elfstedenpad op liep. Alleen ontbraken de schapen; de keutels lagen er wel.




We passeren de Abtskolk en lopen inmiddels via een kronkelweggetje richting de Putten. Twee natuurgebieden waar het wemelt van de vogels en komen dan onder aan de Hondsbossche Zeewering.  Hier houden we even een korte stop waar weer het een en ander wordt uitgelegd over de drie dijken die er inmiddels zijn en het nieuwe strand, aangelegd door de aannemerscombinatie Van Oord-Boskalis.

We lopen door de duinen en komen dan op het strand. Er staat een stevige noordwesten wind waar we pal tegen in moeten. Ondanks de wind is het best druk op het strand. We lopen door tot het Palendorp. 


Het Palendorp is een souvenir van de aannemerscombinatie Van Oord-Boskalis op het  aangelegde strand voor de Hondsbossche en Pettemer Zeewering. Het bestaat uit 160 hardhouten palen van zes tot twaalf meter hoog en vormt het silhouet van de kerk en tien huizen in het voormalige Petten, dat veel westelijker lag dan het huidige Petten, en werd verzwolgen door de zee. Het is bedoelt als kunstwerk maar is ook een recreatieve blikvanger.

Van het strand klimmen we weer omhoog en lopen door de duinen om daarna het Pettense Bos in te lopen.  De laatste kilometers lopen we heerlijk uit de wind door het bos en komen dan vanzelf weer aan bij de parkeerplaats waar de auto's staan.

Deze happy hikes had een bijzondere titel die een tipje van de sluier oplichtte: Pettense Putten - het natuurgebied - met Zand - het strand - en Bosch - het bos.



Het was een heerlijke wandeling! Voor mij weer in een hele nieuwe omgeving al is het strand bijna overal gelijk. 

Natuurlijk vind ik het leuk als je mijn wandelingen blijft volgen en een reactie achterlaat!

Tot gauw want binnenkort staat er weer een tocht op de planning!

-x-



Reacties

  1. Wat weer een mooie tocht en leuk weer wat geleerd over een bijzonder dorp in Noord-Holland .
    Bedankt voor je foto’s .

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Een explosie van stempels! De 6e etappe.

Onderweg naar Westerbork.

Wildlife in Egmond!