Van Paasei tot Oer-IJ....

 Hallo lieve lezers!


Op deze eerste paasdag is het tijd voor een nieuwe tocht van Happy Hikes NH. Deze tochten hebben allemaal een bijzondere naam. Vandaag gingen we van “ paasei tot Oer-IJ” lopen. Ik werd gewekt door de fluitende vogeltjes en de wekker zat ik om 08.15 uur in de auto richting Castricum.




De tocht startte bij het archeologiecentrum/museum het Huis van Hilde. In dit centrum worden  alle archeologische vondsten uit onze provincie bewaard zodat iedereen ze kan bestuderen. 

Hilde werd in 1995 gevonden bij een archeologisch onderzoek in Castricum voorafgaand aan de bouw van een nieuwe wijk. Er werden toen vele duizenden vondsten gedaan en één daarvan was het skelet van een jonge vrouw die midden in de vierde eeuw moet hebben geleefd. Verder onderzoek wees uit dat zij tussen en 24 en 30 jaar oud moet zijn geweest. Op basis van scans van de schedel werd een gezichtsconstructie gemaakt die de naam Hilde kreeg.  Hilde ligt dus in het archeologiecentrum, vandaar de naam huis van Hilde.

De foto toont de vindplaats van Hilde.

Vanaf het huis van Hilde liepen we eerst naar het westen om daar de trap met iets van 150 treden om naar het uitkijkpunt op de Papenberg te gaan. Sinds heel kort (2021) is dit aangevuld met een 7 meter hoge uitkijktoren. Dit was een goede oefening voor de beenspieren en de conditie!  Vanaf de uitkijktoren heb je echt een prachtig uitzicht. Het was jammer dat het niet helder was, maar de vuilverbranding van Alkmaar en de Hoogovens bij IJmuiden waren toch duidelijk zichtbaar en, vanzelfsprekend achter de duinen, de zee.










Na weer op adem te zijn gekomen gingen we aan de andere kant naar beneden. Dit liep naar mijn gevoel toch net even wat makkelijker. Als eerste liepen we een stuk door het bos. Mooie bijzondere en ook oude bomen en grazers!




Nadat we het bos uit waren liepen we via rustige paadjes richting Uitgeest. Langs mooie natuurgebieden waar het een lieve lust is voor de vogelliefhebbers. We passeerden weilanden  waar de koeien alweer heerlijk buiten waren en ook de broedende vogels zijn gesignaleerd.




Na een korte stop voor onze coffee from Home weer verder naar het station van Uitgeest. Nu we een kleine uitleg kregen bij dit gebouw ga je er toch met andere ogen naar kijken. Het oude gebouw dateert van 1866 en ondanks dat Uitgeest een klein en weinig beduidend dorp was kreeg het een groot stationsgebouw: een strak gebouw waarvan de middengevel iets naar voren uitsteekt gecombineerd met twee hogere eindgebouwen.




Na de drukte van het spoor vervolgen wij onze tocht weer door tussen de weilanden door te lopen richting Castricum. Onderweg passeren we nog een oude boerderij die ook een bepaalde archeologische betekenis heeft om dan langs de plek te lopen waar Hilde is opgegraven.




 En dan zijn we na 15 kilometer zo maar weer terug bij ons vertrekpunt. 

Een leuke tocht, afwisselend voor wat betreft het landschap en de paden waarop wij liepen. Goed weer, het was droog en het zonnetje kwam af en toe door het wolkendek piepen. Als met al een goede besteding van de zondagochtend.




Leuk als je me blijft volgen en een reactie achterlaat....

Over 2 weken is er weer een happy hike maar voor die tijd heb ik nog twee andere tochten op de planning staan mits Corona geen spelbreker wordt!


Fijne dag en tot gauw!

-x-

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Een explosie van stempels! De 6e etappe.

Onderweg naar Westerbork.

Een tussendoortje