Power to the pieper



Hallo lieve lezers!



Vandaag was het weer tijd voor een Happy Hike! Een happy hike hoor ik je denken....dat was toch iets van de 1e en de 3e zondag van de maand?  Dat klopt inderdaad! Deze Happy Hike stond voor afgelopen zondag op de agenda maar omdat de belangstelling zó groot was, had Marjon bedacht om deze tocht vandaag nogmaals te lopen met de mensen die om wat voor reden vorige week niet meekonden.

Het startpunt van vandaag was Kasteel Radboud in Medemblik. Een mooie locatie waar ik nog niet eerder was geweest.


Het begon vandaag eerst weer met een klein stukje geschiedenis van het kasteel en Radboud. Het kasteel werd gebouwd in opdracht van Floris V en het was een soort dwangburcht om de West-Friezen onder de duim te houden. Na een mooie sage met een vergelijking met de 12 apostelen gingen we op pad.

Via allerlei leuke kruip-en-sluip-door-paadjes liepen we in een behoorlijk tempo Medemblik uit richting Opperdoes. Opperdoes, bekend van de Opperdoezer ronde, een pieper met smaak! Lang niet alle aardappels die in dit gebied worden geteelt mogen de naam Opperdoezer Ronde heten; ze moeten namelijk binnen een straal van 1 kilometer van de kerk van Opperdoes worden geteeld. Nog een bijzonderheid van deze pieper... Ze worden met de hand gerooid en moeten voor 10 juli uit de grond zijn.



Na een toeristische route door Opperdoes, een dorp met 2000 inwoners en 3 kerken, lopen we weer door maar nu richting Twisk. Hier hebben we even een pauze. Beetje  jammer maar het begint  een beetje te spetteren. Dus regenjas maar aan.



Tijdens deze stop krijgen we weer een uitleg over de stolpboerderijen. Twisk is een lintdorp en op het stuk van 2 kilometer wat wij lopen over deze Dorpsweg staan 51 stolpboerderijen. Ondertussen zijn de regenjassen weer uit en is het warm in het zonnetje. We passeren het huis waar Wibi Soerjadi heeft gewoond en langs een kerk die momenteel dienst doet als theaterkerk Hemels  en Bed and Breakfast.

Na 2 kilometer laten we Twisk weer achter ons en lopen dan over een prachtig pad door de waterberging van Twisk en Opperdoes. Een gebied waar het echt krioelt van de vogels! 




Via de "achterkant" van Opperdoes lopen we weer richting Medemblik. Een oude stad met wel 4! havens waar het kapitaal ligt! En dan komen we na iets meer dan 16 kilometer lopen vanzelf weer aan bij Kasteel Radboud, waar de auto staat en onze tocht stopt.



Opnieuw een hele leuke wandeling in een voor mij onbekend stukje Noord Holland met weer een leuke groep mensen.


Voor nu wens ik je weer een mooie week en tot mijn volgende wandeling!


-x- 

Reacties

  1. Weer een mooie tocht , die bed& breakfast is pas nog op tv geweest in het gelijknamige programma .
    Herken veel behalve de waterberging.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Onderweg naar Westerbork.

Een explosie van stempels! De 6e etappe.

Wildlife in Egmond!