Schoorl op zondagmorgen….



 Hallo lieve lezer,


Daags na de Amsterdam City Walk ging alweer op stap. Ditmaal voor een Happy Hike. De vorige Happy Hike die ik meeliep was in het eerste zondag van september en nu waren we alweer op de derde zondag van oktober. 

Een Happy Hike NH staat voor ca. 15 km. sportief wandelen door natuur en cultuur in Noord-Holland. Met een groep, gids en mooie verhalen op de eerste en de derde zondag van de maand.

Dus, op zondagmorgen op tijd mijn bed uit en richting Schoorl waar we deze keer gingen lopen. De Happy Hikes hebben altijd hele mooie titels en deze keer heette de tocht “Schoorl: bij hoog en laag het beste paddestoelenbos”.

Schoorl staat natuurlijk altijd garant voor mooie wandelingen en zo ook deze zondagmorgen. Vanaf de verzamelplaats liepen we eerst een stukje door het dorp om dan zo de bossen en de duinen in te lopen. 


We liepen duin op en af en dat gaf af en toe hele mooie vergezichten. 


Onze eerste stop met een verhaal was na een kilometer of 3. Waar we stopten was een plaats waar Staatsbosbeheer is begonnen met dunning. Het doel van deze dunning is een geleidelijke ontwikkeling van een monotoon dennenbos naar een Atlantisch duinbos, waardoor de biodiversiteit in het gebied vergroot wordt. Bos blijft dus wel bos.


We liepen verder om het Vogelmeer. Er was nu geen vogels meer te bekennen maar we kwamen wel de Japanse Wagyu-koeien tegen. Deze grazers worden ingezet om te voorkomen dat het duin dichtgroeit met struiken en gras. Ook was het behoorlijk hoog water in het Vogelmeer want het paaltje van de blauwe route stond behoorlijk in het water!


We vervolgen onze route en hebben dan ergens halverwege onze ‘koffieshop’ bij banken met mooie herdenkingsplaatjes. Met de adoptie/aanschaf van een bankje met eventueel een herdenkings-plaatje steun je Staatsbosbeheer. Je kan zelfs uitvaartkisten en urnen van Hollands hout bestellen bij Staatsbosbeheer….



Na onze stop lopen we verder het “paddestoelenbos” in. Er zijn genoeg paddestoelen te vinden en van sommige kunnen we de naam achterhalen maar van anderen (nog) niet. Zo zien we de aardappelbovist en de grote stinkzwam, de geschubde inktzwam en de gewone krulhaar. Door het elke keer stoppen en foto’s maken ligt ons sportieve tempo een stuk lager. 

Dan laten we de zwammen achter ons en zijn we ineens weer in de bewoonde wereld. Onze laatste stop is bij een herdenkingsmonument van Kamp Schoorl. Kamp Schoorl was oorspronkelijk bedoeld als Nederlands legerkamp in 1939. 




Tijdens de bezetting van Nederland werd Schoorl gebruikt als concentratiekamp. Het was het eerste gevangenkamp dat de Duitsers in Nederland oprichtten.  Wegens gebrek aan ruimte en de slechte ligging (voor deportatie) werd het kamp al in oktober 1941 gesloten. Een mooi bruggetje naar het Westerborkpad wat ik samen met mijn zus loop.

Vanaf hier is het nog een klein stukje naar de parkeerplaats waar de auto’s staan. En zo hebben we deze zondagmorgen toch weer een goede 13 kilometer in de benen. Een pittige wandeling met veel klimmetjes en mul zand!


De volgende Happy Hike is de eerste zondag in november. Nog even geduld dus!

Voor mij is het heel leuk als je mijn wandelingen blijft volgen en een reactie achterlaat.

Tot gauw!

-x-

Annet.

Reacties

  1. Weer een prachtige wandeling en een leuk verslag en dito foto's krijg zo een goed beeld

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Onderweg naar Westerbork.

Een explosie van stempels! De 6e etappe.

Wildlife in Egmond!