Op weg naar de Keinse kapel

 Hallo lieve lezers,


De vorige Happy Hike is inmiddels 14 dagen geleden dus was het vandaag tijd voor een nieuw rondje lopen door onze eigen provincie.

De start was dit keer bij het station van Schagen. Makkelijk bereikbaar met het OV en voor de auto’s voldoende gratis! parkeerplaatsen.

Aan de oostzijde van het station, waar wij elkaar troffen, staat het beeld: ”De poort en het Schip”. Dit is van dezelfde kunstenaar als degene die de blauwe cape gemaakt had die we troffen tijdens onze rondwandeling in Hoorn. (zie mijn blog van 5 september 2021).






Vanaf het station liepen we richting het oosten. Dwars door een woonwijk met op zich mooie huizen maar de stoepen en de voortuinen ontbraken. Auto’s stonden overal en nergens geparkeerd.

Aan het einde van deze straat een mooie doorkijkje …..


We gingen er voor langs en dan onder de provinciale weg door richting Barsingerhorn. Nog voordat we goed en wel het dorp inliepen gingen we linksaf, de trambaan op.

Onderweg kwamen we nog een hele leuke aankondiging tegen dat Trijn was geboren.


In vroeger jaren, niet eens zo gek lang terug, reed er een tram van Schagen naar Wognum v.v.  en een tram van Schagen naar van Ewijcksluis v.v. In Barsingerhorn, op het punt waar wij stonden kruisten de beide tramlijnen elkaar en ontstond er een overstappunt. Wat nog resteert is het wachthokje. Prima in de verf en tegenwoordig afgesloten met een metalen hek. 


Vanaf hier zouden we via het Pompenpad naar Poolland lopen. Nadat we over twee hekken waren geklommen stond er dus een hoog ijzeren hekwerk wat we op geen enkele manier konden passeren. Dan maar via het land van een andere boer aan de andere kant van de sloot. En dat ging goed! 

Poolland, ook nog nooit van gehoord! Maar het is een buurtschap (en een dijk) waar al heel lang mensen wonen. Aan de andere kant ligt de polder van Wieringerwaard. Hier was vroeger de zee voeren hier grote schepen. De herkomst van deze naam is niet helemaal duidelijk maar stamt mogelijk af van bewoners van dit stukje dijk die meegingen op walvisvaart.

Van het Poolland lopen we over de West-Friese dijk richting het Maria-kapelletje in Keinse. 

Gelukkig hebben we de wind in de rug, want er staat een stevige maar ook koude wind.

Als we het spoor hebben gepasseerd komen we aan bij het kapelletje. Ook hier weer een mooi verhaal over het ontstaan, het speciale bronwater met een helende werking en de leylijnen  die hier in de aarde lopen.



In het kerkje zijn al heel wat kaarsjes aangestoken als wij daar tegen 12.00 uur aankomen.

Na een korte stop beginnen we aan de laatste 5 kilometer van deze wandeling. Eerst nog een stukje over de West-Friese dijk. Hetzelfde stuk als wat ik liep tijdens de vierde etappe van de West-Friese Omringdijk (zie blog 29 mei 2021), alleen nu in tegengestelde richting en met een groep.

Via een bruggetje en een paadje komen we weer aan in Schagen. We lopen langs de mooie stadsboerderijen en door het centrum. Niet alle winkels zijn hier open. We passeren de Markt met de grote kerk en komen dan wéér uit bij de spoorlijn die we over moeten. Het is dan nog een klein stukje naar het station en met een goeie 15 kilometer in de benen nemen we weer afscheid van elkaar.



We troffen het met het weer. De zon liet zich steeds minder zien en het werd ook wat grijzer. Dat klopte ook wel, want op de terugweg had ik een klein buitje. Maar toen zat ik warm en droog! 

Mijn volgende wandeling wordt een bijzondere: de Fjoertoer op Terschelling. Deze is voor mij helemaal nieuw dus ik ben benieuwd!

Dank je wel voor het lezen en tot gauw!

-x- Annet.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Onderweg naar Westerbork.

Een explosie van stempels! De 6e etappe.

Wildlife in Egmond!