We lopen door. Op weg naar Westerbork

 Hallo lieve lezers,


Deze wandelende zusjes hebben de smaak te pakken! Zaterdag 3 juni liepen wij opnieuw een etappe van het Westerborkpad en wel van Putten naar Harderwijk.



Door treinuitval vertrokken we iets later dan gepland. Geen probleem! Onderweg in de trein hadden we bedacht dat we dan in Putten wel konden beginnen met koffie. Tenslotte hadden we vorige keer gezien dat er iets van een cafeetje was bij het station.

Maar je voelt hem vast al aankomen, dat cafeetje was dicht! En dat is heel jammer als je heel veel trek hebt in koffie. 




We zetten ons over onze teleurstelling heen en gaan op pad. De weersvoorspellingen voor deze dag waren heel erg goed, maar het valt ons een beetje tegen. De temperatuur is goed en het is droog maar er staat een frisse wind en ook het zonnetje laat het afweten.




Na een goede kilometer lopen komen we aan bij De Vanenburg. In de oorlog waren hier Joodse mannen gehuisvest die dwangarbeid moesten verrichten langs het IJsselmeer. Deze mannen mochten geen bezoek en/of pakketjes ontvangen en daarom is er weinig bekend van dit kamp.  Een van de kampgevangene, David Brandon, schreef op 2 oktober 1942 wel een briefkaart aan zijn vrouw. Hij schreef dat de Grüne Polizei in het kamp was aangekomen en dat ze de volgende dag naar Westerbork zouden gaan en van daaruit naar Duitsland.

Tegenwoordig is De Vanenburg een hele mooie horecagelegenheid met het terras in een prachtige tuin. Je snapt het vast; dit werd onze koffiestop!




Wat hebben we genoten van deze heerlijke koffie mét!

Voor de ingang van De Vanenburg staat een monument genaamd ‘Sarah’, ter nagedachtenis aan de Joodse mannen die hier in 1942 verbleven.



We lopen lekker verder, hebben weer mooie en goede gesprekken over van alles en nog wat. Het is opnieuw  een hele mooie route. We lopen door bosrijk gebied, langs heidevelden die nog niet in bloei staan, langs weilanden met echte Puttense Highlanders maar ook, dat is wat minder, langs een bedrijventerrein of door een woonwijk.


Vanuit het mooie, landelijke en rustige Putten lopen we via Ermelo naar Harderwijk. In Ermelo nemen we een korte pauze voor onze lunch. Gewoon op een bankje ergens onderweg. 

Na deze korte stop op pad voor het laatste stuk van deze etappe. We lopen langs de rand van woonwijken en veel langs het spoor. Hoe vaak we een spoorwegovergang zijn overgestoken? We hebben het niet geteld maar het was vaak!


In Harderwijk lopen we langs de Joodse Begraafplaats. Het hek is open en zo kunnen we even binnenkijken. In vergelijking met andere Joodse Begraafplaatsen is deze begraafplaats goed onderhouden.


De route was deze etappe weer goed en duidelijk aangegeven en zo komen we aan bij het station van Harderwijk. Hier stopt deze etappe en hebben we een goede 14 kilometer in de benen. We nemen samen de trein waarbij zus in Amersfoort overstapt naar een andere trein ik stap in Utrecht over richting Noord-Holland.






Onze volgende etappe hebben we, vanwege werkzaamheden aan het spoor, een week of wat verzet. Wordt vervolgd dus! 

Voor nu, dank je wel voor het lezen en ik vind het natuurlijk leuk als je mijn wandelingen blijft volgen. En weet, reageren mag!

Tot gauw!

-x-

Annet


Reacties

  1. Was weer een mooi verhaal van jullie wandeling , succes voor de volgende etappe hopelijk duurt het werk aan het spoor niet te lang

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Onderweg naar Westerbork.

Een explosie van stempels! De 6e etappe.

Wildlife in Egmond!