Zet de zomer in beweging

 Hallo lieve lezers,


“Zet de zomer in beweging” was het credo van de wandeling van vandaag. Op deze eerste zaterdag van de zomer stond voor mij een halve marathon op het programma.


Deze tocht wordt dit jaar georganiseerd door Le Champion en vindt plaats in Sneek. Ik moet dus nu de Afsluitdijk over.

Al vroeg gaat mijn wekker, want ik heb om 9.30 met dochterlief afgesproken op het station van Mantgum. Ik moet rekening houden met oponthoud op de dijk vanwege werkzaamheden en ik wil ook nog even tanken.

Om 07.45 uur zit ik in de auto en heb een hele voorspoedige reis en ben op tijd in Mantgum. Daar nemen we de trein naar Sneek en vanaf het station van Sneek gaat er een pendelbus naar het verzamelpunt. 

Bij het verzamelpunt is het een drukte van jewelste. Hier verzamelen de wandelaars van de halve en kwart marathon zich en deze worden dan weer met bussen naar de startlocatie gebracht. Omdat voor iedereen in de groep de starttijd gelijk is, hadden ze waarschijnlijk nooit verwacht dat “iedereen” tegelijk wil vertrekken. 

De pendelbussen komen goed op gang en uiteindelijk zitten wij in de 3e of 4e bus. De bussen zijn echt afgeladen vol! Dan begint onze rit van een klein half uurtje naar de start.



Wij starten in Heerenzijl. Een klein dorpje in de buurt van Terherne, het Kameleondorp. Bij de start krijgen we naast een krentenbol en een keycord voor onze stempelkaart ook de eerste stempel.


We gaan op pad! Het is goed weer. Droog en zonnig en eigenlijk ook best wel warm. In het begin is het één lange sliert van wandelaars, maar al redelijk snel komt er meer ruimte. Na ongeveer 4 km. hebben we een stempelpost. De flesjes water kunnen worden bijgevuld en we krijgen hier bij de IJsboerderij Boereiis een heerlijk ijsje aangeboden!

Wanneer we verder lopen wordt het warm en drukkend. Maar gelukkig zijn we in de buurt van water waar altijd een briesje waait.

De brugwachter moet ook zijn werk doen vandaag en wij mogen even wachten voor de geopende brug. Ondertussen wordt de lucht wel erg dreigend.


Wanneer de brug weer gesloten is lopen wij verder. En vallen de eerste spetters naar beneden. Het valt nog heel erg mee. Maar op gegeven moment gaat het toch iets harder. De regenjassen worden gepakt maar voordat die goed en wel aan zijn, is het bijna opgehouden met regenen en schijnt het zonnetje weer volop.

Bij de volgende stempelplaats, de jachthaven Sneekerhof, nemen we een korte pauze en eten een van huis meegenomen krentenbol. Wanneer we daar weer vertrekken krijgen we een kaasstengel aangeboden. Lekker, iets hartigs! 

Het is warm en het is maar goed dat we onze waterflesjes telkens bijvullen. Inmiddels is het drukker op ons padje geworden, want ook de lopers van de 10 kilometer volgen dit pad.

We lopen telkens in de buurt van het Sneekermeer. De route is mooi en ook best afwisselend. Het zijn eigenlijk alleen verharde paden waar wij op lopen en af en toe worden we ingehaald door of komt ons een fietser tegemoet. Zo lopen we naar het Pottenstrand. Een leuke plek om later eens naar terug te gaan met de kleinkinderen. Je hebt hier een strandje met (vanzelf) water maar ook de mogelijkheid om te waterskiën etc. Hier krijgen we weer een stempel en een lekkere frisse appel!

We zijn al ver over de helft van de route en ongemerkt lopen we Sneek al binnen. Op een met slingers en ballonnen versierde brug vertelt een mevrouw dat ze dat speciaal voor ons hebben gedaan. Net zoals de vlaggen die overal uithangen en de mensen die heel gezellig in hun tuintjes zitten en langs de route staan om ons aan te moedigen.



Zo komen we al weer bij de laatste stempelpost voor de finish. Opnieuw de mogelijkheid om onze flesjes te vullen met kouder water en krijgen we een lekkere koek aangeboden. Dan begint het laatste stukje van deze wandeltocht. Door het oude Sneek, nog even wachten voor een geopende brug, langs de Waterpoort op naar het Martini-plein waar de finish is. Hier onze laatste stempel en een welverdiende medaille! We hebben dan 22,3 km in de benen. Iets meer dan de halve marathon van 21,1 km.


Vanaf het Martini-plein lopen we naar het station van Sneek. Al vrij snel komt de trein die ons naar Mantgum brengt. Vanaf daar eerst de dochter naar huis gebracht en toen weer terug over de Afsluitdijk naar Noord-Holland.

Al met al een heerlijke wandeling, leuke, mooie en afwisselende route en goed gezelschap! 



Na het eten douchen en dan lekker met de voetjes omhoog!

Voor nu dank je wel voor het lezen. Voor de komende week staat er weer een etappe van het Westerborkpad op de planning. Dus leuk als je mijn wandelingen blijft volgen!

Tot gauw!

-x-  Annet

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Onderweg naar Westerbork.

Een explosie van stempels! De 6e etappe.

Wildlife in Egmond!